Nieuws

Coronamaatregelen in de Spaarnehal en Beijneshal

De damesteams van FHC ’91 spelen hun thuiswedstrijden in de Spaarnehal. Heren 1 speelt die in de Beijneshal. We volgen daarbij de richtlijnen van SRO en van het Protocol Verantwoord Sporten van NOC-NSF.

Onze teams zullen zorgen voor desinfectiemiddelen voor het te gebruiken materiaal zoals banken, antennes, wedstrijdbal. En we zullen handgel meenemen naar de zaal.

 • Buiten het speelveld houden we 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Bij het wisselen van speelhelft maakt elk team de eigen spelersbank schoon. FHC ’91 zorgt voor schoonmaakmiddelen en papier.
 • We schudden geen handen maar begroeten elkaar en de scheidsrechter bij het begin van de wedstrijd vanaf de eigen achterlijn. En aan het eind groeten en bedanken we vanaf de 3-meterlijn met geklap.
 • We komen zoveel mogelijk al omgekleed in sportkleding naar de sporthal. Aan de tegenstanders vragen we dat ook te doen.
 • We douchen zo mogelijk thuis.
 • Bij het wisselen houden we ook de 1,5 meter-afstand aan. Jullie ook, toch?

Blijf thuis als je keelpijn hebt of moet hoesten en niesen. Laten we er samen voor zorgen dat dit virus verdwijnt. Tot snel in de zaal. Een gezonde en sportieve competitie aan alle teams toegewenst!

Kijk voor meer informatie op de site van de Nevobo

Heb je zin om weer te gaan sporten?

Zou je graag weer gaan sporten en hou je van teamsport?

Kom dan volleyballen bij FHC ’91.

We zijn op zoek naar volleybalsters voor onze damesteams (onze leeftijden lopen uiteen van 25 jaar tot 60 jaar). We spelen in de Nevobo-competitie in de derde klasse.

Kom eens langs! Wij trainen op de dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur in Sporthal Groenendaal aan de Sportparklaan 16, 2103 VT Heemstede.

Als je eerst wat meer informatie wil, kun je ook contact opnemen met Jacqueline via 06 4438 6238 of maenhout@upcmail.nl.

De week van de scheidsrechter

Van zaterdag 5 tot en met zaterdag 12 oktober 2019 is het weer de ‘Week van de scheidsrechter!’, een mooie gelegenheid om je verenigingsscheidsrechters en bondsscheidsrechters die bij jou in de hal komen fluiten, extra waardering te geven.

Zo’n blijk van waardering, hoe klein of groot, geeft energie voor weer een mooi volleybalseizoen en zal de relatie tussen volleyballers, coaches en scheidsrechters ten goede komen.

En wil je nog een groter podium voor je scheidsrechter? Deel dan via Twitter en Facebook je berichtjes met #scheidsbedankt en #volleyscheids2019.

Spelregelwijzigingen m.i.v. seizoen 2016-2017

De Nevobo heeft een aantal spelregelwijzigingen (pdf) doorgevoerd voor de komende competitie.

Voor de wedstrijd

 • Bij de toss heeft het uitspelende team de eerste keuze (opslag of veld). Bij een eventuele 5e set heeft het thuisspelende team het recht om als eerste te kiezen.

Randgebeuren

 • Waterflesjes op of achter de bank neerzetten is geen verplichting meer.
 • Wisselspelers hoeven niet op de spelersbank te zitten, zij mogen ook voor de bank staan.
 • De coach mag op iedere willekeurige plek op de spelersbank zitten.

Arbitrage

 • De scheidsrechter is niet verplicht om na elke rally alle tekens te geven. Het speelveld aanwijzen van het team dat de volgende service uitvoert is voldoende. Aanvoerders mogen vragen om uitleg, waarna het teken alsnog kan worden getoond.

Service en schermen

 • Is de vrije ruimte achter het speelveld minder dan 2 meter, mag je bij het serveren met één voet in het veld staan of afzetten. Is de vrije ruimte 2 meter of meer, gelden de gewone regels.
 • Schermen, individueel of in een groep, mag niet. Er moet tenminste een armlengte afstand zijn tussen spelers van het serverende team en achterspelers mogen niet in de ‘vrij zicht’ ruimte van de voorspelers gaan staan. De balbaan is niet van belang bij de beoordeling van het scherm door de scheidsrechter.

Voetfouten

 • Het raken van het veld van de tegenstander, met welk lichaamsdeel dan ook, in een actie met de bal is niet toegestaan. Daarentegen is het niet fout om het veld van de tegenstander te raken als er geen bal bij betrokken is en het niet hinderlijk is voor de tegenstander.
 • Het aanraken van de middenlijn is wel toegestaan.

Bal terug halen uit de vrije zone

 • Zodra de bal buiten de antennes het net passeert, is de bal uit. De bal terug halen uit de vrije zone van de tegenstander is niet toegestaan.

Wedstrijdonderbrekingen

 • Een time-out duurt maximaal 30 seconden. Wanneer het aanvragende team en de officials eerder klaar zijn, worden de 30 seconden niet vol gemaakt.
 • Tijdens de time-out hoef je niet per se buiten het veld te staan. De teams zijn verantwoordelijk voor het niet achterlaten van drinkflesjes en natte plekken op het  speelveld. Het gebruik van een bal tijdens de time-out blijft niet toegestaan.
 • Na het laatste fluitsignaal van een set hoeven teams niet meer via het opstellen op de achterlijn naar de andere speelhelft te lopen. Wel loop je om de netpaal heen, niet onder het net door.

Wil je alles weten over de spelregels, kijk dan eens op de site van de Nevobo.

Goede voornemens voor 2015?

volleybal christmasZou je graag weer gaan sporten en hou je van teamsport?

Kom dan volleyballen bij FHC ’91: zeker niet de grootste volleybalvereniging van Haarlem, maar wel de gezelligste!

We zijn op zoek naar volleybalsters voor ons eerste Damesteam (Dames 3e Klasse F).

Kom eens langs! Wij trainen op de dinsdagavond van 19.30 tot 21.00 uur (soms tot 21.30 uur) in sporthal Groenendaal te Heemstede.

Als je eerst wat meer informatie wil, kun je ook contact opnemen met Jacqueline via 06 4438 6238 of maenhout@upcmail.nl.

FHC ’91 Dames 1 doet mee aan Pink Ribbon-actie bij Smashing Velsen ’96

Op vrijdag 31 oktober speelt Dames 1 uit tegen Smashing Velsen ’96. Omdat al hun damesteams hun wedstrijd om 20.00 uur thuis spelen, hebben ze de avond Ladies Volleybal Night gedoopt. Het idee is ontstaan om deze avond in het teken te stellen van Pink Ribbon. Dames 1 draagt hier graag zijn steentje aan bij. Hoe blijft nog even een verrassing. Iedereen is van harte welkom op 31 oktober in Velsen: om aan te moedigen, roze koeken te eten, te doneren et cetera.

Wat doet Pink Ribbon?

Stichting Pink Ribbon financiert wetenschappelijk onderzoek en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker. Met als doel de juiste behandeling en optimale begeleiding én een beter en langer leven voor iedere borstkankerpatiënt. Pink Ribbon heeft inmiddels ruim 150 onderzoeken en projecten gefinancierd.

Meer informatie: http://www.pinkribbon.nl

Spelregelwijziging: wij geven elkaar vooraf de hand!

In het seizoen 2014-2015 zijn er enkele spelregelwijzigingen van kracht. Een belangrijke wijziging in het kader van Fair Play en een Veilig Sport Klimaat is het vooraf handen schudden aan het net.

Drie minuten voordat de wedstrijd begint schudden alle spelers elkaar de hand. Ook de scheidsrechter(s) kan hier aan mee doen door zich, net als de spelers, langs het net op te stellen.

Bron: NeVoBo (19 september 2014)

Volleybalsters gezocht

Zou je graag weer gaan sporten en hou je van teamsport?

Kom dan volleyballen bij FHC ’91: zeker niet de grootste volleybalvereniging van Haarlem, maar wel de gezelligste!

We zijn dringend op zoek naar volleybalsters voor ons eerste Damesteam (Dames 3e Klasse F).

Kom eens langs! Wij trainen op de dinsdagavond van 20.30 tot 22.00 uur in sporthal Groenendaal te Heemstede.

Als je eerst wat meer informatie wil, kun je ook contact opnemen met Jacqueline via 06 4438 6238 of maenhout@upcmail.nl.